Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Rioja | Priorat

Historia

Był rok 1864 kiedy markiz Riscal, powracając po studiach enologicznych w Bordeaux, przywiózł do rodzinnej posiadłości pierwsze sadzonki cabernet sauvignon. Wspólnie ze swoim przyjacielem, Luciano Murrieta szybko zaczęli wykorzystywać zdobytą we Francji wiedzę, przy produkcji wina. Pierwsi zastosowali do dojrzewania wina dębowe beczki, nadające od tej pory winom z Rioja intensywny aromat wanilii i masła. Wiedza i umiejętności to jednak nie wszystko. Dwie inne przyczyny złożyły się na szybki rozwój winiarstwa w całym regionie. Pierwsza z nich to warunki klimatyczne, sprzyjające powstawaniu eleganckich win o dużym potencjale dojrzewania. Winnice Rioja, położone wzdłuż rzeki Ebro ciągną się na długości prawie 120 kilometrów. Ścierają się tu chłodne oceaniczne wiatry nad Zatoki Biskajskiej z gorącym powietrzem docierającym znad Morza Śródziemnego. Ta delikatna równowaga zapewnia klimat umiarkowany o wystarczającej ilości opadów, tworzący warunki do powstawania dobrych win. Przyczyna druga to filoksera, odmiana mszycy pustosząca europejskie winnice w drugiej połowie XIX stulecia. Do Hiszpanii trafiła ona stosunkowo późno, wyrządzając również mniejsze niż uprzednio szkody. Wcześniej natomiast dotarli do hiszpańskich winnic, przede wszystkim właśnie w regionie Rioja, fachowcy, enolodzy i winiarze, dla których we Francji, po inwazji filoksery, zabrakło pracy. Była więc odpowiednia ziemia, klimat, byli fachowcy. Znalazła się także odpowiednia odmiana winorośli.
Tradycyjny hiszpański szczep tempranillo daje wina mocne, o intensywnym zabarwieniu, zawierające sporo garbników. Wina te w młodości mają silnie owocowy aromat, wzbogacający się z czasem w aromaty cytrusów, dębu i przypraw. W miarę upływu lat garbniki wygładzają się, wina stają się bardziej stateczne i eleganckie. Zazwyczaj do produkcji wina Rioja dodaje się nieco gron grenache, zwanych tutaj garnacha, aromatycznych, podnoszących zawartość alkoholu oraz mazuelo, znanych we Francji jako carignan wzbogacających wino w garbniki. W rezultacie otrzymuje się wina mocne, intensywne, o złożonym aromacie i wyrazistym smaku. Najlepsze z nich zwłaszcza klasy reserva lub gran reserva mogą zadowolić najbardziej wybrednych koneserów.
Nieco w cieniu, trochę jakby zapomniane, znajdują się wina białe. Chyba dlatego, że w odróżnieniu od czerwonych nie są zbyt charakterystyczne. Nie osiągają też nigdy takiej jakości. Ot po prostu poprawne wina. Wytwarzane z popularnej w Hiszpanii odmiany viura, są orzeźwiające, zawsze wytrawne, przeznaczone do szybkiej konsumpcji. Nie produkuje się ich zresztą zbyt »
<<< [1] 2 >>>

Znany francuski aktor Gerard Depardieu jest również zapalonym winiarzem. Wraz ze swoją partnerką, aktorką Carole Bouquet, wytwarza wino w kilkunastu niewielkich winnicach w różnych zakątkach świata.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).