Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Minho | Porto

Wina i producenci

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Historia

Najprostsze porto, oznaczane jako ruby, leżakuje w beczkach około trzech lat. Dłużej dojrzewać może porto tawny. Powinno leżakować w beczkach tak długo aż nabierze charakterystycznej amarantowo-bursztynowej barwy. Specjalną kategorię porto tawny stanowią wina zwane colheita. Są to wino pochodzące z jednego rocznika, starzone w dębowych beczkach, aż do momentu butelkowania, zwykle przez co najmniej 10 lat. Najbardziej prestiżową kategorią porto są wina rocznikowe zwane vintage. Podobnie jak colheita pochodzą one z jednego rocznika, ale ich dojrzewanie w beczkach trwa krótko, najwyżej dwa lata. Przez kolejne długie dziesięciolecia porto vintage dojrzewa w butelkach, osiągając niezwykłą złożoność, koncentrację i bogactwo aromatów.
Jeśli chodzi o inne wina to nie mają żadnych dodatkowych klasyfikacji poza Douro DOC

Znany francuski aktor Gerard Depardieu jest również zapalonym winiarzem. Wraz ze swoją partnerką, aktorką Carole Bouquet, wytwarza wino w kilkunastu niewielkich winnicach w różnych zakątkach świata.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).