Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Rheinhessen | Nahe | Rheingau | Pfalz | Hessische Bergstrasse | Mittelrhein | Ahr | Mosel-Saar-Ruwer | Badenia

Historia

Rheingau - królestwo rieslinga
Na przestrzeni pięćdziesięciu kilometrów, na prawym brzegu Renu, pomiędzy Hochheim a Lorch, rozciągają się winnice, których nazwy przyprawiają miłośników wina o bicie serca. Schloss Johannisberg i Schloss Vollrads to posiadłości, które jako pierwsze uzyskały przywilej nie podawania na etykietach nazwy regionu. Sama nazwa winnicy wystarczy. Inne wielkie wina powstają miedzy innymi w Schloss Groenesteyn i Schloss Schonborn. Wybitnych producentów jest tu zresztą znacznie więcej, nie sposób ich wymienić, tym bardziej, że ciągle ich przybywa. Jakość win z Rheingau podnosi się z roku na rok. Są to przede wszystkim rieslingi, których tradycja sięga tutaj ponad siedmiu wieków. Są one pełne, skupione o bardziej zdecydowanym charakterze niż w dolinie Mozeli. Także wina czerwone z Rheingau zasługują na miano najlepszych w Niemczech. Szczególnie te z okolic Assmannshausen, wytwarzane z odmiany spätburgunder zyskały w ostatnich latach bardzo dobrą opinię. W ostatnich latach producenci z Rheingau wyraźnie akcentują swoje lekceważenie dla oficjalnej klasyfikacji win wyższej klasy związanej ze stopniem dojrzałości winogron, a więc kabinett, spätlese i auslese. Uważają i słusznie tę klasyfikację za zbyt techniczną, opartą wyłącznie na analizie zawartości cukru w gronach, bez faktycznej weryfikacji jakości podczas testów kiperskich. Większą wagę przywiązują do położenia winnicy, jej gleb, nachylenia mikroklimatu, a więc do zespołu czynników określanych przez Francuzów jako terroir. Coraz więcej z nich wytwarza swoje wina, w kategorii Qualitätswein. Dzięki ograniczeniu wydajności i konsekwentnej dbałości o jakość, uzyskują one często lepsze oceny niż wina klasyfikowane znacznie wyżej.

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).