Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Rheinhessen | Nahe | Rheingau | Pfalz | Hessische Bergstrasse | Mittelrhein | Ahr | Mosel-Saar-Ruwer | Badenia

Historia

O ile Hesja Nadreńska jest największym obszarem upraw winorośli w Niemczech, o tyle leżący na południe Pfalz czyli Palatynat dostarcza największej ilości niemieckich win. Niemal co czwarta sprzedawana butelka wytwarzana jest właśnie w Pfalz. Dominują tu gleby wapienne, gliniaste i lessowe, na których uprawia się bardzo różnorodne odmiany winorośli. Największe powierzchnie upraw zajmują białe szczepy: müller-thurgau, silvaner, riesling i rülander. Spotyka się również weissburgunder czyli pinot blanc, muscat, gewürztraminer, kerner i scheurebe. Do gron czerwonych reprezentowanych przez spätburgunder i portugieser, dołączył ostatnio dornfelder. Choć jakość win z Palatynatu jest mocno zróżnicowana, z całą pewnością łatwiej tu o dobre wino niż w Hesji. Zarówno riesling jak rülander dają mocne, dobrze zbudowane i aromatyczne wina, które niekiedy docierają także do Polski.

Wśród europejskich krajów winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).