Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Rheinhessen | Nahe | Rheingau | Pfalz | Hessische Bergstrasse | Mittelrhein | Ahr | Mosel-Saar-Ruwer | Badenia

Historia

O ile Hesja Nadreńska jest największym obszarem upraw winorośli w Niemczech, o tyle leżący na południe Pfalz czyli Palatynat dostarcza największej ilości niemieckich win. Niemal co czwarta sprzedawana butelka wytwarzana jest właśnie w Pfalz. Dominują tu gleby wapienne, gliniaste i lessowe, na których uprawia się bardzo różnorodne odmiany winorośli. Największe powierzchnie upraw zajmują białe szczepy: müller-thurgau, silvaner, riesling i rülander. Spotyka się również weissburgunder czyli pinot blanc, muscat, gewürztraminer, kerner i scheurebe. Do gron czerwonych reprezentowanych przez spätburgunder i portugieser, dołączył ostatnio dornfelder. Choć jakość win z Palatynatu jest mocno zróżnicowana, z całą pewnością łatwiej tu o dobre wino niż w Hesji. Zarówno riesling jak rülander dają mocne, dobrze zbudowane i aromatyczne wina, które niekiedy docierają także do Polski.

Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z 1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).