Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Rheinhessen | Nahe | Rheingau | Pfalz | Hessische Bergstrasse | Mittelrhein | Ahr | Mosel-Saar-Ruwer | Badenia

Historia

Bardzo ciekawym i mało znanym regionem, jest cieszące się wyjątkowo łagodnym klimatem Hessische Bergstrasse leżące w widłach Renu i dopływającej do niego z Frankonii rzeki Men. Tu podobnie jak w Nadrenii Środkowej uprawia się niemal wyłącznie odmiany białe. Najlepszych win dostarcza oczywiście rieslng, będąc jednak w okolicy warto z pewnością spróbować bardzo przyzwoitego grauburgundera. Ta niemiecka odmiana szczepu pinot gris, zwana także rülander, często do tej pory niedoceniana, daje wina żywe, z nerwem, o dobrej kwasowości, zrównoważonej wyraźnym aromatem dojrzałych owoców. Wydaje się, że poza rieslingiem odmiana ta ma w Niemczech największy potencjał.

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).