Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Rheinhessen | Nahe | Rheingau | Pfalz | Hessische Bergstrasse | Mittelrhein | Ahr | Mosel-Saar-Ruwer | Badenia

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Najwięksi, najbardziej uznani producenci nad Mozelą to: Joh.Jos. Prum, Christoffel, Fritz Haag, Dr Loosen, Willi Schafer, Heymann-Lowenstein i Clemens Busch. W Polsce nie mamy do tych win szczęścia, gdyż w naszych sklepach znaleźć możemy jedynie wina Schafera. Nad Saarą klasą dla siebie jest Egon Muller z Scharzhof i Von Volxem, gdzie pracuje nasz rodak z pochgodzenia - Roman Niewodniczański. Podobnie jak Muller nad Saarą, nad Ruwer niepodzielnie rządzi von Schubert-Grunhaus. Tu mamy lepszą sytuację, gdyż wszyscy ci winiarze są reprezentowani w Polsce

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).