|
|
| | |
Najwięksi, najbardziej uznani producenci nad Mozelą to: Joh.Jos. Prum, Christoffel, Fritz Haag, Dr Loosen, Willi Schafer, Heymann-Lowenstein i Clemens Busch. W Polsce nie mamy do tych win szczęścia, gdyż w naszych sklepach znaleźć możemy jedynie wina Schafera. Nad Saarą klasą dla siebie jest Egon Muller z Scharzhof i Von Volxem, gdzie pracuje nasz rodak z pochgodzenia - Roman Niewodniczański. Podobnie jak Muller nad Saarą, nad Ruwer niepodzielnie rządzi von Schubert-Grunhaus. Tu mamy lepszą sytuację, gdyż wszyscy ci winiarze są reprezentowani w Polsce | |
| |
| |
|
|
|
Żadne wino nie powinno być spożywane
natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech
miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po
szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej,
pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki
|
|
|
|
|