Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Rheinhessen | Nahe | Rheingau | Pfalz | Hessische Bergstrasse | Mittelrhein | Ahr | Mosel-Saar-Ruwer | Badenia

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Najwięksi, najbardziej uznani producenci nad Mozelą to: Joh.Jos. Prum, Christoffel, Fritz Haag, Dr Loosen, Willi Schafer, Heymann-Lowenstein i Clemens Busch. W Polsce nie mamy do tych win szczęścia, gdyż w naszych sklepach znaleźć możemy jedynie wina Schafera. Nad Saarą klasą dla siebie jest Egon Muller z Scharzhof i Von Volxem, gdzie pracuje nasz rodak z pochgodzenia - Roman Niewodniczański. Podobnie jak Muller nad Saarą, nad Ruwer niepodzielnie rządzi von Schubert-Grunhaus. Tu mamy lepszą sytuację, gdyż wszyscy ci winiarze są reprezentowani w Polsce

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).