Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Rheinhessen | Nahe | Rheingau | Pfalz | Hessische Bergstrasse | Mittelrhein | Ahr | Mosel-Saar-Ruwer | Badenia

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Winiarski region Mozeli dzieli się na pięć obszarów - bereich. Są to: Moseltor, Obermosel, Saar-Ruwer, Bernkastel i Zell. Koneserzy za najlepsze uważają rieslingi pochodzące z sześciu miejscowości, a mianowicie: Piesport, Brauneberg, Bernkastel, Graach, Wehlen i Erden. szczególna uwagę należy zwrócić na winnice Graacher Himmelreich, Graacher Domprobst i Josefshofer. Nie należy także zapominać o Bernkasteler Doktor, której nazwa pochodzi od cudownego uzdrowienia biskupa Boemunda II, które zawdzięczał własnie pochodzacemu z tej parceli winu.

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).