Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Rheinhessen | Nahe | Rheingau | Pfalz | Hessische Bergstrasse | Mittelrhein | Ahr | Mosel-Saar-Ruwer | Badenia

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Winorośl w dolinie Mozeli pojawiła się w I stuleciu naszej ery wraz z wojskowymi obozami rzymskich legionistów. Przenoszeni, często wraz z rodzinami, aby na krańcach imperium strzec jego bezpieczeństwa, robili to, co poza wojennym rzemiosłem umieli najlepiej - wino. Było to jednak wino o nieco innym charakterze niż współczesne. W dolinie Mozeli uprawiano najprawdopodobniej odmianę winorośli zbliżoną do znanego obecnie szczepu elbling, dajacą niewyszukane, proste wina o wysokiej kwasowości. Musiały więc minąć setki lat pracy wielu pokoleń winiarzy, nim wina mozelskie osiągnęły taką jakość i renomę, że w XIX wieku cenione były na równi z najlepszymi tokajami. Inwazja filoksery, która zniszczyła większość europejskich winnic, nie poczyniła nad Mozelą zbyt poważnych szkód. Do tej pory mozna znaleźć stare, posiadające własne korzenie krzewy, nie szczepione na amerykańskich podkładkach. Nad Mozelą, podobnie jak w Rheinhessen, ujawniła się słabość niemieckiego systemu klasyfikacji win opartego na gęstości moszczu jako podstawowym kryterium W dodatku w 1971 roku, po poszerzeniu granic regionów winiarskich okazało się, ze wina z gorszych parceli uzyskały prawo do posługiwania sie tą samą nazwą co wina najwybitniejsze. Spore obszary obsadzono szczepami, z których otrzymywano w dużych ilościach wina przeciętne, dalekie od typowej dla Mozeli szlachetności i finezji. Od kilkunastu lat mozna jednak zaobserwować jak najlepsi winiarze stawiają konsekwentnie na jakość, sami określają własne, znacznie ostrzejsze od urzędowych standardy, wybierają parcele, selekcjonują grona. Mozna powiedzieć, że nigdy jeszcze dobre mozelskie wina nie były tak dobre jak obecnie.

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).