Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Rheinhessen | Nahe | Rheingau | Pfalz | Hessische Bergstrasse | Mittelrhein | Ahr | Mosel-Saar-Ruwer | Badenia

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Szczęśliwe posunięcie biskupa Trewiru, który w 1787 roku nakazał sadzenie w podległych mu winnicach wyłacznie krzewów rieslinga, zdecydowało o charakterze i wizerunku mozelskich win. Oczywiscie uprawia sie tu także inne białe szczepy, przede wszystkim muller-thurgau, zwany nad Mozelą rivaner, kerner, ortega i powracający po wielu latach do łask elbling, jednak to z późno dojrzewajacego rieslinga powstaja wszystkie tutejsze wielki wina. Riesling znad Mozeli to wino bardzo delikatne, o niskiej zawartości alkoholu, pozbawione tanin, pochodzących w przypadku białych wein z leżakowania w dębowych beczkach. Riesling beczek nie lubi. To co w nim najwspanialsze to wyjątkowa harmonia słodyczy i kwasowości, połaczona z przepięknym kwiatowo-owocowym bukietem. W smaku wyczuć mozna leśne owoce, jabłka, pomarańcze, a w przypadku win z opóźnionych zbiorów - posmak leśnego miodu. Piekną cechą rieslingów jest ich długowieczność. Odmiennie niż inne wina białe, potrafia one dojrzewać i rozwijać swoje bogactwo przez długie lata. Dobre roczniki od najlepszych producentów, nawet po dwudziestu, a niekidy i trzydziestu latach, nadal zachwycają swieżością i siłą owocu.

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).