Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Rheinhessen | Nahe | Rheingau | Pfalz | Hessische Bergstrasse | Mittelrhein | Ahr | Mosel-Saar-Ruwer | Badenia

Wina i producenci

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli


Cechą charakterystyczną badeńskiego winiarstwa jest rozdrobnienie winnic. Niespełna 13% winnic przekracza powierzchnie 1 hektara, a prawie 76% nie osiąga nawet 0,5 hektara. Nic więc dziwnego, że wśród producentów wina dominują spółdzielnie, które zresztą robią bardzo przyzwoite wina. Do wiodących zaliczyłbym Alde Gott Winzer Eg w Sasbachwalden oraz Baden-Badener Winzergenossenschaft w Baden-Baden. Stosunkowo nowym w Badenii zjawiskiem jest  wzrost jakości win powstających w niewielkich rodzinnych winnicach. Tacy winiarze jak: Dr Heger, Andreas Stiegler, Franz Keller, Bercher czy hołdujący biodynamice Norbert Helde, to już prawdziwe gwiazdy.




Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).