Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Rheinhessen | Nahe | Rheingau | Pfalz | Hessische Bergstrasse | Mittelrhein | Ahr | Mosel-Saar-Ruwer | Badenia

Wina i producenci

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli


Cechą charakterystyczną badeńskiego winiarstwa jest rozdrobnienie winnic. Niespełna 13% winnic przekracza powierzchnie 1 hektara, a prawie 76% nie osiąga nawet 0,5 hektara. Nic więc dziwnego, że wśród producentów wina dominują spółdzielnie, które zresztą robią bardzo przyzwoite wina. Do wiodących zaliczyłbym Alde Gott Winzer Eg w Sasbachwalden oraz Baden-Badener Winzergenossenschaft w Baden-Baden. Stosunkowo nowym w Badenii zjawiskiem jest  wzrost jakości win powstających w niewielkich rodzinnych winnicach. Tacy winiarze jak: Dr Heger, Andreas Stiegler, Franz Keller, Bercher czy hołdujący biodynamice Norbert Helde, to już prawdziwe gwiazdy.




Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).