Geografia, klimat, gleby
Winnice Badenii ciągną się wzdłuż Renu od Karlsruhe i Heidelbergu na północy aż po jezioro Bodeńskie na południu i z powierzchnią upraw ponad 16 tysięcy hektarów tworzą jeden z największych niemieckich regionów winiarskich. Położenie geograficzne Badenii jest dość szczególne. Po francuskiej zachodniej stronie Renu wysoki łańcuch Wogezów stanowi osłonę przed wilgotnymi wiatrami znad Atlantyku. Z przeciwnej strony góry Schwarzwald chronię przed zimnym, kontynentalnym powietrzem ze wschodu. W efekcie klimat Badenii jest łagodniejszy niż w sąsiedniej Alzacji. Nic więc dziwnego, że według regulacji europejskiej, klasyfikującej regiony winiarskie Badenia, jako jedyny region niemiecki otrzymała kategorię B, analogicznie jak Burgundia i północna Dolina Rodanu.
Pod względem charakteru win Badenię podzielić można na cztery obszary. Na północy, pomiędzy Heidelbergiem, Karlsruhe i Heillbronn znajduje się okręg zwany Badische Bergstrasse lub Kraichgau, gdzie uprawia się przede wszystkim odmiany białe, głownie riesling, grauburgunder czyli pinot gris oraz müller-thurgau i sylvaner. Wina które tu powstają nie są zbyt dobrze znane poza regionem, niemniej znaleźć tu można interesujące wina, szczególnie w okolicach Leimen na południe od Heidelbergu. Do polecanych producentów należy Seeger, któremu udają się również czerwone spätburgundery. Na przeciwległym biegunie, na południu wzdłuż jeziora Bodeńskiego znajduje się około 400 hektarów upraw, głównie müller-thurgau i sauvignon blanc, z których powstają, lekkie owocowe wina, kupowane chętnie przez turystów. Znajdują się tu również, zwłaszcza w okolicy Merserburga, uprawy spätburgundera, z którego wyrabia się przede wszystkim wina różowe, nazywane tutaj weissherbst.
Na zachód od jeziora Bodeńskiego przy granicy szwajcarskiej w pobliżu Bazylei leży Markgraflerland. W tym liczącym ponad 2800 hektarów winnic okręgu uprawia się przede wszystkim szczep gutedel znany także jako chasselas, choć finezyjne lekkie wina powstają także z odmian spätburgunder i grauburgunder.
Najważniejsze winnice Badenii to wąski pas upraw ciągnący się od Baden-Baden do Freiburga, pomiędzy Renem a pasmem Schwarzwaldu, przy czym szczególnie uprzywilejowany jest stary, wulkaniczny masyw Kaiserstuhl. Wzniesienia o wysokości do 600 metrów, niegdyś strome i niedostępne, obecnie pocięte wyrąbanymi w skale tarasami zapewniającymi jak najlepsze nasłonecznienie ponad czterem tysiącom hektarów upraw.
W tej części Badenii, w odróżnieniu od innych niemieckich regionów, riesling nie odgrywa większej roli. Choć »