Cechą charakterystyczną badeńskiego winiarstwa jest rozdrobnienie winnic. Niespełna 13% winnic przekracza powierzchnie 1 hektara, a prawie 76% nie osiąga nawet 0,5 hektara. Nic więc dziwnego, że wśród producentów wina dominują spółdzielnie, które zresztą robią bardzo przyzwoite wina. Do wiodących zaliczyłbym Alde Gott Winzer Eg w Sasbachwalden oraz Baden-Badener Winzergenossenschaft w Baden-Baden. Stosunkowo nowym w Badenii zjawiskiem jest wzrost jakości win powstających w niewielkich rodzinnych winnicach. Tacy winiarze jak: Dr Heger, Andreas Stiegler, Franz Keller, Bercher czy hołdujący biodynamice Norbert Helde, to już prawdziwe gwiazdy.
Nieprawdziwe jest twierdzenie, że wino
im starsze tym lepsze. Wino w butelce nieustannie żyje, rozwija się,
dojrzewa wreszcie umiera, stając się już tylko kolekcjonerską
ciekawostką.
Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»
Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, niepowinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»
Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).