Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Tokaj

Historia

Mało jest win tak związanych z polską historią jak tokaj. Niewiele jest również win, w których wizerunku tak wielki spustoszenia zrobiła epoka realnego socjalizmu. Pamiętam przykurzone półki wiejskich sklepów, uginających się pod ciężarem Sofii, Egri Bikaver czy właśnie tokajów, nie wiedzieć czemu nie znajdujących na prowincji zbytu. Jakże często pielgrzymowaliśmy do tych małych miejscowości po wina właśnie, których nie wiedzieć czemu, brakowało zawsze w Warszawie. Choć wtedy wydawały się nam one wspaniałe, to z dzisiejszej naszej perspektywy przyznać trzeba, że były to wina bardzo niedobre, nie do przyjęcia, niepijalne. Szczególną krzywdę wyrządzono tokajowi właśnie. W butelkach, opatrzonych dumnym napisem vinum regum-rex vinorum, znajdowała się bura ciecz o nieokreślonym smaku, przypominającym nieco zwietrzałe sherry. Działo się tak w wyniku rabunkowej eksploatacji winnic, zmuszanych do maksymalnej wydajności, obsadzaniem coraz gorszych parceli, aby tylko zwiększyć produkcję, wreszcie z przyspieszaniem procesów technologicznych. A przecież jeszcze kilkadziesiąt lat wcześniej było zupełnie inaczej.
Tokaj pochodzi z północno-wschodniej części Węgier. Na łagodnych wzgórzach pochodzenia wulkanicznego, pokrytych cienką warstwą lessu, od stuleci uprawia się dwie białe odmiany winorośli, furmint i hárslevelü. Latem jest tu dość gorąco, zaś podczas długich ciepłych jesieni mgły unoszące się znad rzeki Bodrag sprzyjają rozwojowi szlachetnej pleśni. W odróżnieniu od win z Sauternes, tokaj powstaje w dwóch etapach. Najpierw zbiera się winogrona dotknięte szlachetną pleśnią, zwane aszú. Ułożone w pryzmach, gdzie powoli ulegają zgnieceniu, wydzielają gęsty sok, który fermentowany oddzielnie, stanowi podstawę najwspanialszych i najbardziej długowiecznych win z Tokaju, zwanych eszencia. Są one oleiste, skoncentrowane, o niewielkiej zawartości alkoholu, niezwykle złożonym aromacie i wyjątkowo długim smaku.
Wina wytłaczane z winogron nie poddanych działaniu szlachetnej pleśni stanowią bazę, służącą do wyrobu win określanych jako tokaj aszú. Do wina bazowego dodaje się zgniecione winogrona aszú i poddaje ponownej fermentacji w niewielkich drewnianych beczkach. Jakość tokaju określa się ilością koszy winogron, zwanych puttonyos dodanych do beczki wina bazowego. Ilość ta podana jest na etykiecie. Najlepsze, najbardziej prestiżowe tokaje posiadają oznaczenie 6 puttonyos. Stopniem koncentracji smaku i aromatu zbliżają się one do najlepszych win z Sauternes, bijąc je na głowę długowiecznością.
Jeżeli do wina nie dodaje się w ogóle botrytyzowanych winogron aszú, wówczas powstaje tak zwany tokaj szamorodni. »
<<< [1] 2 >>>

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).