Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Weinviertel | Wachau | Kremstal | Wiedeń | Kamptal

Wina i producenci

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Weinviertel to okręg należący do regionu Dolnej Austrii, który mijamy udając się z Czech przez Mikulov do Wiednia. Mijamy, bo do tej pory Weinviertel uchodził za miejsce pod względem winiarskim najmniej w Austrii interesujące. I właśnie tam wprowadzono po raz pierwszy określenie Districtus Austriae Controllatus, w skrócie DAC. Używać go mogą wina z regionu Weinviertel wytworzone ze szczepu grüner veltliner, bez dojrzewania w beczkach. Określenie DAC dostarcza więc konsumentowi bardzo precyzyjnych informacji dotyczących charakterystyki wina i jego jakości. To ważne, bo Przecież grüner veltliner zajmuje największą w Weinviertel powierzchnię upraw i znalezienie własnej tożsamości dla tych win jest niezmiernie ważne. W znacznej części to się udaje i coraz częściej veltliner staje się wielkim atutem Weinviertel, dając wina intensywne, pełne, jednocześnie sprawiające wrażenie lekkich i orzeźwiających.

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).