Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Weinviertel | Wachau | Kremstal | Wiedeń | Kamptal

Wina i producenci

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Okręg Wachau rozciągający się wzdłuż Dunaju między miasteczkami Dürnstein i Spitz, należy do najbardziej znanych, a z pewnością najbardziej malowniczych spośród austriackich okręgów winiarskich. 1400 hektarów winnic położonych na opadających w stronę Dunaju tarasach, przypomina niemiecką dolinę Mozeli. Dolina Wachau W dolnych partiach zboczy występują łupki i piaski, górne partie to przede wszystkim granit, gnejs i mika. W Wachau produkuje się tylko wina białe, wytrawne, głównie ze szczepów riesling i veltliner. Są to najpotężniejsze i najpełniejsze z austriackich win. Ciepły kontynentalny klimat z łagodzącym wpływem Dunaju sprzyja powstawaniu win pełnych i bogatych. Winnice położone na stromych stokach maksymalnie wykorzystują dobre nasłonecznienie. We wszystkich jednak winach obok siły i ciała, wyraźnie wyczuwa się świeżość, mineralność i sporo owocowych aromatów.

Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z 1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).