Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Weinviertel | Wachau | Kremstal | Wiedeń | Kamptal

Wina i producenci

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Do moich ulubionych należą Karl Lagler, zwłaszcza jego Riesling Smaragd Steinborz z roku 2005 oraz Leo Alzinger, tu polecam Grüner Veltliner Smaragd Selection Elizabeth z roku 2004. To jednak mój wybór subiektywny. Z pewnością do czołówki winiarzy z Wachau należą: Knoll, F.X.Pichler, Rudi Pichler, Josef Jamek i wielu innych.

Istnieje ponad 10 tysięcy odmian winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).