Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Weinviertel | Wachau | Kremstal | Wiedeń | Kamptal

Geografia, klimat, gleby

Kierując się na południowy zachód od Kamptal docieramy do Kremstal, okręgu nie tak znanego, ale przez znawców cenionego, o bardzo obiecującej przyszłości. Wina głównie ze szczepów riesling i grüner veltliner, podobne w charakterze, choć nieco delikatniejsze od tych z Kamptal, są na ogół bardzo dobre, niekiedy w wykonaniu takich producentów jak Salomon-Undhof, Gerard Malat, Hermann Moser czy Martin Nigl wręcz wybitne. Mimo wszystko trudno pozbyć się wrażenia, że najlepsze czasy Kremstal ma jeszcze przed sobą. Zwłaszcza, że obok win białych coraz lepsze rezultaty osiąga się z odmianami czerwonymi, przede wszystkim z blauer zweigelt.

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).