Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Weinviertel | Wachau | Kremstal | Wiedeń | Kamptal

Geografia, klimat, gleby

Kierując się na południowy zachód od Kamptal docieramy do Kremstal, okręgu nie tak znanego, ale przez znawców cenionego, o bardzo obiecującej przyszłości. Wina głównie ze szczepów riesling i grüner veltliner, podobne w charakterze, choć nieco delikatniejsze od tych z Kamptal, są na ogół bardzo dobre, niekiedy w wykonaniu takich producentów jak Salomon-Undhof, Gerard Malat, Hermann Moser czy Martin Nigl wręcz wybitne. Mimo wszystko trudno pozbyć się wrażenia, że najlepsze czasy Kremstal ma jeszcze przed sobą. Zwłaszcza, że obok win białych coraz lepsze rezultaty osiąga się z odmianami czerwonymi, przede wszystkim z blauer zweigelt.

Wśród europejskich krajów winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).