Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Weinviertel | Wachau | Kremstal | Wiedeń | Kamptal

Geografia, klimat, gleby

Wiedeń to nie tylko stolica Austrii ale również samodzielny region winiarski. Jest to swego rodzaju ewenement i jedyny przykład dużego miasta, metropolii, w której granicach znajduje się ponad 680 hektarów dobrze prosperujących winnic. Na zróżnicowanych glebach, żwirowych, łupkowych, gliniastych i lessowych uprawia się odmiany białe, głównie grüner veltliner, riesling, pinot Blanc, traminer i chardonnay oraz czerwone, przede wszystkim zweigelt, a ostatnio coraz częściej pinot noir i cabernet. Zazwyczaj wina z Wiednia kojarzą się z młodymi zwanymi heurige trunkami, podawanymi w karczmach i gospodach północnej dzielnicy Grinzing. Od pewnego czasu jednak w Wiedniu kilku poważnych winiarzy robi wina znacznie bardziej ambitne. Zapamiętajmy przy tej okazji nazwisko Wieninger, bo to niemal symbol najlepszych win z Wiednia. Poza Wieningerem warto spróbować win Edlmosera, Hajszana i Zahela.

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).