|
|
| | |
Geografia, klimat, gleby |
Wiedeń to nie tylko stolica Austrii ale również samodzielny region winiarski. Jest to swego rodzaju ewenement i jedyny przykład dużego miasta, metropolii, w której granicach znajduje się ponad 680 hektarów dobrze prosperujących winnic. Na zróżnicowanych glebach, żwirowych, łupkowych, gliniastych i lessowych uprawia się odmiany białe, głównie grüner veltliner, riesling, pinot Blanc, traminer i chardonnay oraz czerwone, przede wszystkim zweigelt, a ostatnio coraz częściej pinot noir i cabernet. Zazwyczaj wina z Wiednia kojarzą się z młodymi zwanymi heurige trunkami, podawanymi w karczmach i gospodach północnej dzielnicy Grinzing. Od pewnego czasu jednak w Wiedniu kilku poważnych winiarzy robi wina znacznie bardziej ambitne. Zapamiętajmy przy tej okazji nazwisko Wieninger, bo to niemal symbol najlepszych win z Wiednia. Poza Wieningerem warto spróbować win Edlmosera, Hajszana i Zahela. | |
| |
| |
|
|
|
Siarczyny , związane z konserwowaniem
wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa
dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na
etykietach ze względu na alergików.
|
|
|
|
|