Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Weinviertel | Wachau | Kremstal | Wiedeń | Kamptal

Geografia, klimat, gleby

Jadąc z Weinviertel lub od strony Wiednia najpierw trafiamy do Kamptal. Położone wzdłuż rzeki Kamp winnice zajmują prawie 4 tysiące hektarów na glebach lessowych, łupkowych, niekiedy na rzecznych żwirach. Najlepsze siedliska to łagodne wzgórza wokół miasteczka Langenlois oraz wulkaniczna góra Heiligenstein. Pochodzące stąd rieslingi potężne, mineralne, świetnie zrównoważone, należą do najlepszych osiągnięć tego szczepu. Dorównują im veltlinery, głębsze, tłustsze, zdecydowanie potężniejsze niż w Weinviertel o wielkim, sięgającym kilku dziesiątek lat potencjale dojrzewania. Doskonale również udają się także weissburgundery czyli po prostu pinot blanc. Trudno wymieniać wiodących producentów, bo wygląda jakby spotkanie wyznaczyli tu sobie najlepsi austriaccy winiarze. Obok wielkiej czwórki: Bründlmayer, Loimer, Jurtschitsch i Schloss Gobelsburg, warto zatrzymać się na dłużej przy winach Hirscha, Hiedlera, Ehna i Steiningera. Zresztą dobrych, często jeszcze mało znanych winiarzy jest w Kamptal bardzo wielu.

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).