|












|
| | | 
 Geografia, klimat, gleby | 
Jadąc z Weinviertel lub od strony Wiednia najpierw trafiamy do Kamptal. Położone wzdłuż rzeki Kamp winnice zajmują prawie 4 tysiące hektarów na glebach lessowych, łupkowych, niekiedy na rzecznych żwirach. Najlepsze siedliska to łagodne wzgórza wokół miasteczka Langenlois oraz wulkaniczna góra Heiligenstein. Pochodzące stąd rieslingi potężne, mineralne, świetnie zrównoważone, należą do najlepszych osiągnięć tego szczepu. Dorównują im veltlinery, głębsze, tłustsze, zdecydowanie potężniejsze niż w Weinviertel o wielkim, sięgającym kilku dziesiątek lat potencjale dojrzewania. Doskonale również udają się także weissburgundery czyli po prostu pinot blanc. Trudno wymieniać wiodących producentów, bo wygląda jakby spotkanie wyznaczyli tu sobie najlepsi austriaccy winiarze. Obok wielkiej czwórki: Bründlmayer, Loimer, Jurtschitsch i Schloss Gobelsburg, warto zatrzymać się na dłużej przy winach Hirscha, Hiedlera, Ehna i Steiningera. Zresztą dobrych, często jeszcze mało znanych winiarzy jest w Kamptal bardzo wielu. | |
| |
| |
|
|
|
Siarczyny , związane z konserwowaniem
wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa
dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na
etykietach ze względu na alergików.
|
|
|
|
|