Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Chile

Elqui Valley | Limari Valley | Aconcagua Valley | Casablanca Valley | San Antonio Valley | Maipo Valley | Cachapoal Valley | Colchagua Valley | Curico Valley | Maule Valley | Itata Valley | Bio Bio Valley | Malleco Valley

Chile to obok Meksyku najstarszy kraj winiarski na kontynencie amerykańskim. Pierwsze winnice posadzono tu w połowie XVI stulecia, zaś pierwszą odnotowaną winnica była posiadłość Juana Jufré de Loayza y Montesa, uznanego za ojca chilijskiego winiarstwa. W Chile nie istniały autochtoniczne odmiany winorośli, a wszystkie winne krzewy wyrosły z sadzonek sprowadzonych z Europy. Początkowo była to głównie odmiana pais, zwana w Meksyku mission, a w Argentynie criolla chica, dająca wina raczej pospolite. Chilijskie winnice  fot. Vina William Fevre Po uniezależnieniu się od Hiszpanii w roku 1818 do Chile zaczęły przybywać fale emigrantów z Francji Włoch i Niemiec, przywożąc także sadzonki szlachetniejszych odmian, m.in. cabernet sauvignon. Pierwsze sukcesy chilijskich producentów przypadły na lata 1870 – 1890, kiedy zaczęli oni wysyłać duże partie win dla konsumentów w Europie, gdzie winnice padły właśnie ofiarą filoksery. Dojrzewające owoce   fot. Casa Marin Później znów nastąpiła stagnacja, uprawiano głównie odmiany najbardziej plenne z przeznaczeniem na rynek wewnętrzny i do produkcji miejscowej brandy. Powoli w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych zaczęto odbudowywać eksport. Przełom nastąpił po przywróceniu demokracji, kiedy w chilijskim winiarstwie pojawiły się znaczące inwestycje zagraniczne, nastąpiła spektakularna modernizacja i unowocześnienie większości winiarni, wreszcie inwestycje w dziedzinie marketingu. W wyniku tych działań areał winnic podwoił się osiągając ponad 100 tysięcy hektarów, a eksport win chilijskich osiągnął 2,3 mln hektolitrów w roku 1998. Obecnie Chile jest dziesiątym producentem win na świecie. Dodajmy win o coraz wyższej jakości. Chilijskie winnice   fot. Vina William Fevre Chile ma doskonałe warunki do uprawy winorośli i produkcji wysokiej jakości win, choć zwłaszcza w regionach północnych winnice wymagają nawadniania. Uprawy znajdują się na zboczach i w dolinach spływających z Andów rzek, na wysokości od 400 do 1300 m. n.p.m. Gleby, przeważnie gliniasto wapienne, w dolnych partiach dolin wzbogacone rzecznymi nanosami. Występujące często, zwłaszcza w obszarach podgórskich, nocne ochłodzenia sprzyjają wykształceniu się niezbędnej kwasowości. Chilijskie winnice   fot. Vina Leyda Jeszcze w 1985 roku w chilijskich winnicach dominowała odmiana pais, ale w wyniku dokonanej w ostatnim dwudziestoleciu restrukturyzacji, na czoło wysunęły się szlachetne szczepy, wśród których na pierwszym miejscu znalazł się cabernet sauvignon. Ponadto ważną rolę odgrywają odmiany sauvignon blanc, chardonnay, sémillon, no i oczywiście merlot i często niegdyś z nim mylony szczep carmenère. Ta bordoska odmiana, całkowicie niemal zapomniana w swojej ojczyźnie w Chile przeżywa swój renesans, zajmując obecnie ponad 7% areału upraw. Warto jeszcze dodać, że winnice chilijskie, chronione z jednej strony przez ocean, z drugiej przez sześciotysięczne szczyty Andów, nigdy nie zostały dotknięte plagą filoksery. Co więcej przywiezione w XIX wieku europejskie sadzonki, pochodziły również sprzed ataku pasożyta. Czyżby więc Chile mogło się szczycić mianem jedynego kraju, w którym zachowały się prawdziwe nie zmienione żadnymi zabiegami krzewy winorośli. Do niedawna tak było, ale od kilku lat właśnie w obawie przed atakiem filoksery także i w Chile zaczęto stosować szczepienie krzewów na odpornych podkładkach winorośli amerykańskiej. Dojrzewające owoce  fot. Vina Leyda Docierające do Polski wina z Chile to w większości tanie wina stołowe. Ich jakość, zazwyczaj poprawna, czasami bardzo dobra, wynika z wyjątkowo korzystnego i stabilnego klimatu i niedozwolonego w Europie nawadniania winnic. Dzięki temu, wydajność uzyskiwana z hektara winnicy jest w Chile co najmniej dwukrotnie wyższa niż w Europie. Biorąc pod uwagę koszty pracy, w Chile zdecydowanie niższe niż w Europie, mamy odpowiedź dlaczego wina z Chile są tanie i co najmniej niezłe. Krótko mówiąc, pewny zakup. Czego chcieć więcej? Otóż sytuacja nie jest już taka oczywista, kiedy sięgniemy po wina z wyższej, choć niekoniecznie bardzo drogiej półki. To konkurencja dla win chilijskich znacznie trudniejsza. Tu zaczyna się liczyć indywidualność, wyrafinowanie, elegancja. Wina powinny oddawać charakterystykę swego terroir. O taką indywidualność trudniej winom z Nowego Świata, wytwarzanym z winogron pochodzących na ogół z wielkich plantacji, technologicznie ujednoliconym, pozbawionym też tych rysów charakterystycznych jakie europejskim winom nadają roczniki. Ta prawda również dociera do najlepszych chilijskich producentów, którzy obecnie są w trakcie określania potencjału swoich winnic, właśnie pod kątem rozmaitości gleb i ukształtowania terenu oraz warunków mikroklimatycznych. Winnice w cieniu Andów  fot. Vina William Fevre Coraz częściej najlepsze wina produkowane są z winogron pochodzących z pojedynczych parceli. Warto to bacznie obserwować bo te obecnie bardzo dobre wina, będą wkrótce jeszcze lepsze. Już teraz nazwy takich posiadłosci jak: Lapostolle, Errazuriz, Montes, Casablanca czy Echeverria budzą szacunek, a wiele podobnych z pewnością jest jeszcze, przynajmniej dla Polaków nieodkrytych. Obowiązujące w Chile prawo winiarskie określa granice regionów, podregionów i stref upraw oraz listę dopuszczonych do produkcji wina szczepów - obecnie 23. Przy produkcji wina mozna dodawać kwasu winnego, natomiast zabroniona jest szaptalizacja czyli dosładzanie moszczu. Podany na butelce rocznik oznacza że 75% winogron pochodzi z tego roku. W Chile wyznaczono 5 dużych regionów winiarskich: Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Valle Central i Sur. W regionach tych wytyczono podregiony, które znajdziesz w górnych zakładkach.



Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).