Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Elqui Valley | Limari Valley | Aconcagua Valley | Casablanca Valley | San Antonio Valley | Maipo Valley | Cachapoal Valley | Colchagua Valley | Curico Valley | Maule Valley | Itata Valley | Bio Bio Valley | Malleco Valley

Wina i producenci

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Historia

Klimat regionu sprzyja odmianom czerwonym i rzeczywiście zajmują one 87% powierzchni upraw. Dominuje cabernet sauvignon, merlot, syrah i carmenere. Największą renomą cieszą się cabernet i syrah, znawcy uważają, że szczep ten tu właśnie daje wina najbardziej zbliżone do rodańskich, ze względu na skoncentrowane taniny, korzenne aromaty i umiarkowaną cierpkość. Z powodzeniem również zaczyna się uprawiać cabernet franc oraz szczepy włoskie - sangiovese i nebbiolo

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).