Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Elqui Valley | Limari Valley | Aconcagua Valley | Casablanca Valley | San Antonio Valley | Maipo Valley | Cachapoal Valley | Colchagua Valley | Curico Valley | Maule Valley | Itata Valley | Bio Bio Valley | Malleco Valley

Wina i producenci

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Historia


Antiyal – Jedna z niewielu chilijskich winnic uprawiana według systemu bio, przez Alvaro Espinozę. Doskonałe kupaże caberneta z carmenère i syrah.



Viña Aquitania – Trzech wybitnych winiarzy: Bruno Prats z Cos d’Estournel, Paul Pontallier z Château Margaux i Chilijczyk Felipe Solminihac wspólnie produkują jeden z najlepszych chilijskich cabernetów.



Viña Canepa – jeden ze starszych producentów w Maipo, wytwarza wina od roku 1930. Ogromna produkcja z wielu szczepów, także ciekawe rieslingi, pinot noir, malbec i zinfandel. Marki handlowe to: Hacjenda St. George, Monte Nuevo i Canepa.



Viña Carmen – Istnieje od ponad 100 lat, w roku 1988 r. przejęta przez właścicieli firmy Santa Rita. Doskonałe cabernet i chardonnay z nie nawadnianych winnic, prowadzonych w systemie bio.



Viña William Fèvre – wspólny projekt znanego francuskiego producenta chablis Williama Fèvre i chilijskiego przemysłowca Victora Pino. Prace w winnicy    fot. William Fevre Proukcję nadzoruje enolog Sergio Hormazabal. Najbardziej znane wino to Chardonnay San Juan.

Winiarnia William Fevre



Santa Carolina - Najstarsza winiarnia, założona w 1875 r. działająca do tej pory na terenie miasta Santiago. Wytwarza głównie renomowany Cabernet Sauvignon Reserva. Należą do niej położone w innych regionach winnice Ochagavia i Casablanca.



Santa Rita – Jeden z największych chilijskich producentów (ponad 55 mln litrów). Bardzo nowoczesna wytwórnia dobra jakość wszystkichwin od podstawowej serii 120 po lepszą Reserva i najbardziej prestiżową Medalla Real.

Vina Santa Rita w dolinie Maipo



Inni znani producenci to: Concha y Toro, Haras de Pirque, Cardonal, Terramater, Tarapacá, Undurraga i Ventisquero



Istnieje ponad 10 tysięcy odmian winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).