Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Elqui Valley | Limari Valley | Aconcagua Valley | Casablanca Valley | San Antonio Valley | Maipo Valley | Cachapoal Valley | Colchagua Valley | Curico Valley | Maule Valley | Itata Valley | Bio Bio Valley | Malleco Valley

Wina i producenci

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Historia


Antiyal – Jedna z niewielu chilijskich winnic uprawiana według systemu bio, przez Alvaro Espinozę. Doskonałe kupaże caberneta z carmenère i syrah.



Viña Aquitania – Trzech wybitnych winiarzy: Bruno Prats z Cos d’Estournel, Paul Pontallier z Château Margaux i Chilijczyk Felipe Solminihac wspólnie produkują jeden z najlepszych chilijskich cabernetów.



Viña Canepa – jeden ze starszych producentów w Maipo, wytwarza wina od roku 1930. Ogromna produkcja z wielu szczepów, także ciekawe rieslingi, pinot noir, malbec i zinfandel. Marki handlowe to: Hacjenda St. George, Monte Nuevo i Canepa.



Viña Carmen – Istnieje od ponad 100 lat, w roku 1988 r. przejęta przez właścicieli firmy Santa Rita. Doskonałe cabernet i chardonnay z nie nawadnianych winnic, prowadzonych w systemie bio.



Viña William Fèvre – wspólny projekt znanego francuskiego producenta chablis Williama Fèvre i chilijskiego przemysłowca Victora Pino. Prace w winnicy    fot. William Fevre Proukcję nadzoruje enolog Sergio Hormazabal. Najbardziej znane wino to Chardonnay San Juan.

Winiarnia William Fevre



Santa Carolina - Najstarsza winiarnia, założona w 1875 r. działająca do tej pory na terenie miasta Santiago. Wytwarza głównie renomowany Cabernet Sauvignon Reserva. Należą do niej położone w innych regionach winnice Ochagavia i Casablanca.



Santa Rita – Jeden z największych chilijskich producentów (ponad 55 mln litrów). Bardzo nowoczesna wytwórnia dobra jakość wszystkichwin od podstawowej serii 120 po lepszą Reserva i najbardziej prestiżową Medalla Real.

Vina Santa Rita w dolinie Maipo



Inni znani producenci to: Concha y Toro, Haras de Pirque, Cardonal, Terramater, Tarapacá, Undurraga i Ventisquero



Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).