Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Elqui Valley | Limari Valley | Aconcagua Valley | Casablanca Valley | San Antonio Valley | Maipo Valley | Cachapoal Valley | Colchagua Valley | Curico Valley | Maule Valley | Itata Valley | Bio Bio Valley | Malleco Valley

Wina i producenci

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Historia

Echeverria – Jedna z najstarszych i najlepszych rodzinnych firm w Chile, związana z winiarstwem od 250 lat. Rocznie produkuje około miliona wysoko cenionych butelek, przede wszystkim chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon i malbec.

La Fortuna – Posiadłość rolna, założona w 1943 r., obecnie zarządza około 200 ha winnic i 2500 ha sadów. Jeden z pierwszych chilijskich producentów win ze szczepu malbec. Do najlepszych win z La Fortuna należy Chardonnay Reserva i Cabernet Sauvignon.

San Pedro – Jeden z największych producentów wina w Chile. Istnieje od 1865 roku. Znana z solidnej jakości tanich, prostych win. Ważna supermarketowa marka handlowa Gato oraz bardziej prestiżowa Castillo de Molina.

Miguel Torres – Znany hiszpański producent zainwestował w Chile już w latach siedemdziesiątych XX wieku. Posiada w Curicó prawie 350 ha winnic. Dobrą opinię mają wina białe - sauvignon Blanc i chardonnay oraz cabernet sauvignon Manso de Velasco

Valdivieso – Założyciel firmy, który w XIX wieku zdobywał doświadczenie w Szampanii, postawi na produkcję win musujących, głównie z odmian chardonnay i pinot noir, która obecnie stanowi 75% obrotów firmy.

Poza tym do uznanych producentów należą: Altacima, Andesterra, Aresti, Astaburuaga,
Correa Albano, Mario Edwards, Ines Escobar, Millaman, Pirazzoli, Las Pitras, Requingua, Torrealba.

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).