|
|
| | |
Winnice w dolinie Itata zajmują ponad 10 tysięcy hektarów, stanowią więc 10% wszystkich upraw winorośli w Chile. Klimat charakteryzuje sie dużymi różnicami temperatur między gorącymi suchymi latami a stosunkowo chłodnymi zimami. Jest sporo opadów (ok. 1000 mm), tak że winnice nie wymagają nawadniania. Ponadto występujące tu duże wahania dobowe, pozwalają na kształtowanie się dobrej równowagi między słodyczą i kwasowością win, co sprzyja produkcji jakościowych win białych Gleby zazwyczaj wulkaniczne, czasami gliniaste lub piaszczyste. | |
| |
| |
|
|
|
Za tak zwane wino korkowe
odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się
niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem,
znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i
odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem.
To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy"
zapach i drażniący gorzki smak.
|
|
|
|
|