Terroir |
Rocznik |
Odmiany winogron |
Sposoby wytwarzania 
Terroir
Terroir, w tym krótkim, trudno przetłumaczalnym na inne języki słowie zawiera się kwintesencja francuskiej filozofii wina. Przez terroir rozumie się zespół czynników, niezależnych od człowieka, związanych ściśle z danym terenem, kształtujących warunki uprawy winorośl.

Niektórzy proponują więc określenie teren ale nie jest ono zbyt szczęśliwe. Terroir to coś więcej, bardziej w intuicyjnym rozumieniu odpowiada szeroko rozumianemu słowu ziemia. Ziemia to oczywiście podłoże, gleba, a ta jest bardzo ważnym czynnikiem w procesie dojrzewania winnej latorośli.

Decydujące są jej własności fizyczne, a w mniejszym stopniu jej skład chemiczny. Winorośl dobrze czuje się na glebach ubogich: żwir, glina, otoczaki, łupki, margle, kreda. Podłoże, na którym uprawia się winogrona powinno być przede wszystkim przenikalne dla wody i ciepła. Gleba, która w czasie deszczu wchłania wodę, nie pozwalając jej spływać po powierzchni, natomiast w czasie gorących dni „magazynuje” ciepło jest wręcz wymarzona dla wytwarzania wina.

Ziemia to także klimat. Nasłonecznienie, temperatury, wilgotność, te czynniki związane z klimatem decydują o zawartości cukru i aromatu w winogronach, decydują więc o smaku wina. Warto przy tym pamiętać, że często najlepsze wina powstają tam gdzie znajdują się najdalej na północ wysunięte granice występowania danych szczepów. Np dla szczepu chardonnay i pinot noir jest to Szampania i Burgundia, dla szczepu riesling Alzacja i południowe krańce Niemiec.

Ziemia to wreszcie położenie winnicy. Nie tylko położenie geograficzne i związany z tym klimat, ale przede wszystkim ukształtowanie terenu, na którym leży winnica, wystawienie do słońca, odległość od zbiorników wodnych. Najlepsze wina wytwarzane są w winnicach położonych na stokach wzgórz, »
<<< [1] 2 >>>