Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Terroir | Rocznik | Odmiany winogron | Sposoby wytwarzania


Terroir

Terroir, w tym krótkim, trudno przetłumaczalnym na inne języki słowie zawiera się kwintesencja francuskiej filozofii wina. Przez terroir rozumie się zespół czynników, niezależnych od człowieka, związanych ściśle z danym terenem, kształtujących warunki uprawy winorośl. Szwajcarskie winnice rosną na stromych alpejskich zboczach   fot.IVV Niektórzy proponują więc określenie teren ale nie jest ono zbyt szczęśliwe. Terroir to coś więcej, bardziej w intuicyjnym rozumieniu odpowiada szeroko rozumianemu słowu ziemia. Ziemia to oczywiście podłoże, gleba, a ta jest bardzo ważnym czynnikiem w procesie dojrzewania winnej latorośli. Otoczaki w Chateauneuf du Pape Decydujące są jej własności fizyczne, a w mniejszym stopniu jej skład chemiczny. Winorośl dobrze czuje się na glebach ubogich: żwir, glina, otoczaki, łupki, margle, kreda. Podłoże, na którym uprawia się winogrona powinno być przede wszystkim przenikalne dla wody i ciepła. Gleba, która w czasie deszczu wchłania wodę, nie pozwalając jej spływać po powierzchni, natomiast w czasie gorących dni „magazynuje” ciepło jest wręcz wymarzona dla wytwarzania wina. Częste mgły w winnicach Piemontu   fot. sch Ziemia to także klimat. Nasłonecznienie, temperatury, wilgotność, te czynniki związane z klimatem decydują o zawartości cukru i aromatu w winogronach, decydują więc o smaku wina. Warto przy tym pamiętać, że często najlepsze wina powstają tam gdzie znajdują się najdalej na północ wysunięte granice występowania danych szczepów. Np dla szczepu chardonnay i pinot noir jest to Szampania i Burgundia, dla szczepu riesling Alzacja i południowe krańce Niemiec. La Petite Siberie na połnocnych stokach Corbieres w Roussillon   fot. sch Ziemia to wreszcie położenie winnicy. Nie tylko położenie geograficzne i związany z tym klimat, ale przede wszystkim ukształtowanie terenu, na którym leży winnica, wystawienie do słońca, odległość od zbiorników wodnych. Najlepsze wina wytwarzane są w winnicach położonych na stokach wzgórz, »



<<< [1] 2 >>>

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).