Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Terroir | Rocznik | Odmiany winogron | Sposoby wytwarzania


Rocznik


Na każdej niemal butelce wina, pomijając oczywiście te najtańsze oraz, o czym kiedy indziej, szampany, otóż na każdej butelce, a właściwie etykietce widnieje rocznik. Rocznik, czyli data. W przypadku wina oznacza on zawsze rok winobrania. Nie datę butelkowania, fermentacji, czy urodzin córki winiarza, ale rok, w którym dojrzały i zostały zebrane, wykorzystane do wyrobu wina, winogrona. Dlaczego to takie ważne?
Jakość wina, jego smak i aromat zależą od wielu czynników. Należą do nich: rodzaj gleby, odmiana winogron, ukształtowanie terenu, na którym leży winnica, odległość od wody, rzeki lub morza, wreszcie klimat, średnie temperatury latem i zimą, nasłonecznienie. Te wszystkie elementy, stałe, niezależne od człowieka, Francuzi określają słowem terror. Terror jest dla jakości wina czynnikiem bodaj najważniejszym. Jest jednak i drugi bardzo ważny dla wina parametr czyli pogoda. I to właśnie opisuje rocznik. Data na etykietce jest świadectwem historii dojrzewania winnych gron. Mówi nam jakie w tym konkretnym roku panowały warunki. Ile było słońca i ile deszczu. Czy było gradobicie, czy może wiosenne przymrozki. O tym właśnie opowiada rocznik. Klimat jest bowiem czynnikiem niezmiennym, przynajmniej podczas jednego pokolenia. Tymczasem każdy rok jest dla winogron inny. W każdym roku otrzymuje się inne wina. Dlatego właśnie rocznik jest tak ważny. No może nie w Australii, czy w Chile, gdzie warunki pogodowe są bardzo stabilne, ale w Europie rocznik ma dla jakości i charakteru wina znaczenie podstawowe.
Weźmy choćby rok 2002. Bardzo zły w całej Francji, na południu wręcz katastrofalny. Ulewne deszcze w ostatnich, poprzedzających winobranie dniach zniszczyły nadzieje na dobre »



<<< [1] 2 >>>

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).