Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Terroir | Rocznik | Odmiany winogron | Sposoby wytwarzania

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z

Aghiorghitiko - Czarna odmiana winogron pochodząca z Peloponezu w Grecji.
Aglianico - Szczep czarnych winorośli, uprawiany od długiego czasu w ...
Airén - Gatunek białej winorośli, dominujący w Hiszpanii, najprawdopodobniej najprawdopodobniej ...
Aleatico - Włoski szczep czarnych winorośli, znany i uprawiany od ...
Alicante-Bouschet - Szczep czarnej winorośli francuskiej, otrzymany w 1855 r, ...
Aligoté - Szczep białej winorośli francuskiej, pochodzi z Burgundii.
Alvarinho - Biała odmiana winorośli pochodząca z Portugalii.
Aramon - Czarna winorośl z Francji, uprawiana w dużych ilościach ...
Assyrtiko - Odmiana białych winogron z Grecji.
Auxerrois - Niewiele wiadomo o pochodzeniu auxerrois i jego uprawach ...




Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).