Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Terroir | Rocznik | Odmiany winogron | Sposoby wytwarzania



Moszcz

Ponieważ wino to "sfermentowany sok z winogron", aby je otrzymać, zacząć trzeba właśnie od soku z winogron. Jak? Oczywiście zbierając winogrona. Winogrona najlepsze, najbardziej dojrzałe. Niegdyś rozpoczynano winobranie kierując się wyłącznie mierzoną laboratoryjnie zawartością cukru w soku i zanim poziom kwasów spadł zbyt nisko. Dzisiaj liczby nie są jedynym miernikiem. Rzeczywistą dojrzałość owoców określa się biorąc również pod uwagę stan dojrzałości skórek i szypułek oraz łatwość z jaką owoc oddziela się szypułki. Winiarzy interesują w pełni dojrzałe pochodne fenoli i związki aromatyczne.
Kolejny dylemat to zbierać ręcznie, czy przy pomocy maszyn? Obie metody mają swoje zalety, ale i minusy. Winobranie z użyciem maszyn jest szybkie i tanie. Stosuje się je zwłaszcza w klimacie gorącym, kiedy winogrona zbiera się nocą tak aby były chłodne, co pozwala zaoszczędzić na chłodzeniu i ograniczyć stosowanie konserwantów. Maszyny nie lubią trudnych warunków terenowych np. nachylenia stoków. Nie lubią błota. Poza tym wytrząsają krzewy co może prowadzić do ich osłabienia, często uszkadzają także owoce. Zbierają również liście i gałązki. Co ważniejsze jednak, maszyny nie potrafią selekcjonować owoców, a więc usuwać tych uszkodzonych, zepsutych czy niedojrzałych. To może zrobić tylko człowiek i często robi. Szczególnie tam gdzie naprawdę zależy nam na jakości zazwyczaj stosuje się zbiór ręczny. Sok z uszkodzonych owoców szybciej utleniają się co prowadzi do zaniku owocowości w smaku i bukiecie.
Kiedy owoce dotrą wreszcie do wytwórni, rozgniata się je w specjalnych urządzeniach, usuwając jednocześnie ich szypułki. Następnie z białych winogron wytłacza się sok, przy użyciu prasy i oddziela sok od »



<<< [1] 2 3 >>>

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).