Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Terroir | Rocznik | Odmiany winogron | Sposoby wytwarzania



Moszcz

Ponieważ wino to "sfermentowany sok z winogron", aby je otrzymać, zacząć trzeba właśnie od soku z winogron. Jak? Oczywiście zbierając winogrona. Winogrona najlepsze, najbardziej dojrzałe. Niegdyś rozpoczynano winobranie kierując się wyłącznie mierzoną laboratoryjnie zawartością cukru w soku i zanim poziom kwasów spadł zbyt nisko. Dzisiaj liczby nie są jedynym miernikiem. Rzeczywistą dojrzałość owoców określa się biorąc również pod uwagę stan dojrzałości skórek i szypułek oraz łatwość z jaką owoc oddziela się szypułki. Winiarzy interesują w pełni dojrzałe pochodne fenoli i związki aromatyczne.
Kolejny dylemat to zbierać ręcznie, czy przy pomocy maszyn? Obie metody mają swoje zalety, ale i minusy. Winobranie z użyciem maszyn jest szybkie i tanie. Stosuje się je zwłaszcza w klimacie gorącym, kiedy winogrona zbiera się nocą tak aby były chłodne, co pozwala zaoszczędzić na chłodzeniu i ograniczyć stosowanie konserwantów. Maszyny nie lubią trudnych warunków terenowych np. nachylenia stoków. Nie lubią błota. Poza tym wytrząsają krzewy co może prowadzić do ich osłabienia, często uszkadzają także owoce. Zbierają również liście i gałązki. Co ważniejsze jednak, maszyny nie potrafią selekcjonować owoców, a więc usuwać tych uszkodzonych, zepsutych czy niedojrzałych. To może zrobić tylko człowiek i często robi. Szczególnie tam gdzie naprawdę zależy nam na jakości zazwyczaj stosuje się zbiór ręczny. Sok z uszkodzonych owoców szybciej utleniają się co prowadzi do zaniku owocowości w smaku i bukiecie.
Kiedy owoce dotrą wreszcie do wytwórni, rozgniata się je w specjalnych urządzeniach, usuwając jednocześnie ich szypułki. Następnie z białych winogron wytłacza się sok, przy użyciu prasy i oddziela sok od »



<<< [1] 2 3 >>>

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).