Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Terroir | Rocznik | Odmiany winogron | Sposoby wytwarzania



Wina „bio”
Od pewnego czasu dużo mówi się o winach "ekologicznych", przy czym mało kto umie wyjaśnić co to właściwie znaczy. Przeplatają się określenia w rodzaju "uprawy biologiczne", "biodynamiczne", wina "ekologiczne". Intuicyjnie każdy czuje, że ma to jakiś związek z troską o środowisko naturalne i unikaniem nadmiernej w to środowisko ingerencji. Co się jednak za tym kryje? Co można, a czego nie wolno stosować podczas produkcji wina i uprawy winorośli?
Dawniej było to znacznie prostsze. Nicolas Joly z Coulee de Serrant - jeden z pionierów biodynamiki we Francji Powszechnie, i nie bez racji, uważano, że wino, zwłaszcza wysokiej jakości jest z samej swej natury winem biologicznym, naturalnym. W końcu to jeszcze Pasteur stwierdził, że "... wino jest najzdrowszym i najbardziej higienicznym ze wszystkich napojów". I rzeczywiście wino wytwarzane w określonych regionach, oszczędzonych na ogół przed nadmiernym uprzemysłowieniem miało wszelkie szanse pozostać produktem całkowicie naturalnym. Sytuacja zmieniła się, gdy w produkcji rolnej rozpoczęto stosowanie na dużą skalę środków chemicznych. Herbicydy, pestycydy, nawozy sztuczne, to wszystko nie mogło pozostać bez wpływu na jakość wina. Wprawdzie produkcja wina, zwłaszcza wyższej jakości, podlega dość ostrym uregulowaniom prawnym, jak choćby francuski system AOC, gwarantujący pochodzenie wina i sposób jego wytwarzania, niemniej regulacje te nie mówią nic o stosowaniu nawozów, czy środków ochrony roślin.
Winiarze stanęli więc przed wyborem, Suzanne i Gaston Bergasse z Domaine Saint-Blaise w Langwedocji czy stosować wszelkie nowoczesne udogodnienia, zapewniając sobie wysoką wydajność upraw, czy pozostać przy tradycyjnych metodach, trudniejszych, znacznie bardziej pracochłonnych, wymagających nieustannej obserwacji winnicy i zachodzących w niej zjawisk. Uprawa biologiczna to coś więcej niż stosowanie, bądź nie, określonych metod. To swego rodzaju filozofia, której podstawowym aksjomatem staje się »



<<< [1] 2 3 >>>

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).