|
|
| | | Terroir | Rocznik | Odmiany winogron | Sposoby wytwarzania Słodkie wina. Obiekt westchnień lub lekceważenia. Jedni lubią słodkie wina, inni uważają je za dowód złego gustu, a co najmniej za niegodne konesera. Sprawa nie jest taka jednoznaczna. Dobre wino pozostanie dobre, niezależnie od tego czy jest słodkie czy wytrawne. Mało tego wiele słodkich win zaliczanych jest do najszlachetniejszych. Choćby węgierski tokaj czy francuskie sauternes. Co to jednak znaczy słodkie wino? Dlaczego jest słodkie, skąd bierze się cukier? Cukier oczywiście jest naturalnym składnikiem winogronowego moszczu. Problem polega na tym, że podczas fermentacji czyli procesu powstawania wina cukier przetwarzany jest na alkohol. Na ogół cały lub prawie cały. W każdym razie to co pozostaje nie wystarcza aby nadać winu słodki smak. Co więc robić? Pierwsza odpowiedź wydaje się prosta. Dodać cukru. Tak się niekiedy robi ale tylko w przypadku najtańszych i co tu ukrywać marnych win stołowych. Żadnych win wyższej klasy dosładzać nie wolno, nawet, jak to się praktykuje w Niemczech, sokiem z winogron. Słodycz pochodzić musi z tych samych owoców, z których powstaje wino. Trzeba więc coś zrobić aby było jej w gronach więcej niż normalnie.
Jednym z najstarszych sposobów jest opóźnianie zbiorów tak by podczas winobrania owoce były bardziej dojrzałe, maksymalnie wzbogacone w cukier. Oczywiście trzeba także w pewnym momencie przerwać fermentację aby tylko część cukru została przetworzona na alkohol. Tak powstają niemieckie wina typu spätlese i auslese oraz francuskie vendanges tardives w Alzacji i moelleux w Bordeaux.
W krajach basenu Morza Śródziemnego często stosuje się metodę zatrzymania fermentacji poprzez dodanie do fermentującego moszczu destylatu winnego, który zabija » <<< [1] 2 >>> | |
| |
|
|
|
Filoksera, z łacińskiego phylloxera
vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek
mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal
całkowicie spustoszył europejskie winnice.
|
|
|
|
|