Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

Zasady łączenia win i potraw



Przez całe lata dobór wina do potraw należał do specjalistów. Znawcy udzielali porad kształtowali smak, orzekali co wypada a co nie. Jednym słowem kreowali coś w rodzaju kulinarnej etykiety. Jednak w miarę jak wino przestaje być napojem wyłącznie świątecznym i coraz powszechniej gości na naszych stołach, zaczynają dochodzić do głosu gusty konsumentów. Staje się jasne, że wino i potrawy, a przede wszystkim ich harmonia ma sprawiać radość pijącemu, a nie autorom podręczników savoir vivre'u. Powoli odchodzi się więc od stałych i niezmiennych zasad, na rzecz pełnej swobody wyboru.
W gastronomii niekoniecznie chcemy kontemplować wino. Przy stole pełni ono często rolę przyprawy, wzbogacającej podawane potrawy. Czego innego więc szukamy w takich winach. Nie zawsze najistotniejsza będzie tu, tak ceniona przy degustacji, równowaga. Ważna może być zwłaszcza tak często lekceważona kwasowość. Pamiętam jak kiedyś w Bretanii, przyjaciele podali wino od którego zawsze starałem się trzymać z daleka, a mianowicie gros plant. To nieznośnie kwaśne wino zazwyczaj uważałem za niepijalne. Tymczasem podane do surowych ostryg było znakomite. I bądź tu mądry.
Istnieją oczywiście pewne wskazówki ułatwiające, zwłaszcza początkującym amatorom wina, poruszanie się w świecie gastronomii i pozwalające uniknąć ewidentnych pułapek. Są przy tym pewne sprawdzone połączenia kulinarne, których warto, choć nie bezwarunkowo, przestrzegać.
Jeśli chodzi o lekkie wina białe takie jak: chablis, muscadet, alzacki, i nie tylko, riesling lub pinot blanc, włoskie orvieto, soave lub frascati, najlepiej pasują one do lekkich ryb takich jak sola, »



<<< [1] 2 3 >>>

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).