Wino i sery
Francuzi powiadają, że ser może być największym przyjacielem lub największym wrogiem wina. To prawda. Intensywny ostry smak wielu serów często przytłaczać może nawet bardzo dobre czerwone wina. To zresztą, jak twierdzą niektórzy jest przyczyną, powszechnego w kuchni francuskiej zwyczaju, podawania półmiska serów po głównym daniu, a przed deserami.

Mocne sery niwelują smak podawanego najczęściej do dań czerwonego wina i umożliwiają smakoszom przygotowanie podniebienia do słodkich deserów.
Dobieranie wina i serów, nie jest jednak niezwykłym misterium dostępnym tylko dla wtajemniczonych. Mamy przecież do czynienia z najstarszymi w historii ludzkiej cywilizacji produktami spożywczymi. Wino i ser, wraz z pieczywem towarzyszą człowiekowi niemal od początku jego dziejów, dzięki kilku swoim zaletom niezmiernie istotnym w przeszłości.

Wino ser i pieczywo to produkty pożywne, zawierające większość niezbędnych do życia substancji. Dają się łatwo przechowywać bez groźby zepsucia i w konsekwencji zatruć pokarmowych. Można je wreszcie spożywać bez żadnych dodatkowych przygotowań, co miało zasadnicze znaczenie podczas dalekich podróży. Również obecnie wino, pieczywo i ser stanowią bardzo ważny element naszego jadłospisu, zaś umiejętny dobór win i serów pozwoli w pełni cieszyć się bogactwem smaku i harmonią obu składników.
Miękkie, łagodne sery z białą pleśnią, takie jak camembert, brie czy coulommier, doskonale towarzyszą lekkim czerwonym winom.

Można tu polecić przede wszystkim beaujolais, a także pochodzące z południa vins de pays, choćby cabernet sauvignon. W przypadku serów starszych, bardziej dojrzałych, zaproponujmy wino trochę intensywniejsze, bogatsze w taniny, choćby takie jak bordeaux czy bergerac.
Sery kozie, na ogół łagodne, choć o bardzo specyficznym smaku najlepiej czują »
<<< [1] 2 >>>