Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dawniej | Obecnie

Polskie wina - czas teraźniejszy

Winiarstwo w Polsce ma długą, tysiącletnią bez mała tradycję. Piszę o nich obok w rozdziale Wina w dawnej Polsce. Pora jednak przyjrzeć się polskiej winiarskiej współczesności. Od pewnego czasu wino staje się modne. Wino się pija, wzrost spożycia nie jest wprawdzie tak spektakularny jak w przypadku piwa, ale jednak systematyczny. O winie się mówi, wreszcie po raz pierwszy od lat kilkudziesięciu wino się robi. Polskie wina. Jeszcze niedawno brzmiało to jak żart i to z tych nienajlepszych. Tymczasem coraz częściej pojawiają się w Polsce winnice, w których hobbiści i pasjonaci wytwarzać zaczynają coraz lepsze wina. Nie mogą ich wprawdzie, póki co, sprzedawać, co samo w sobie, może śmieszyć, zwłaszcza jeśli porówna się ich wyroby z tym co legalnie okupuje najniższe supermarketowe półki, ale sam fakt, że ktoś już w Polsce porządne wina robi napawa optymizmem. Zwłaszcza, że rozsądek powoli zwycięża i nowa ustawa winiarska, pozwoli zapewne już niedługo cieszyć się polskim winem, zaś niewielkie gospodarstwa winiarskie mogą stać się trwałym elementem pejzażu, południowej zwłaszcza, Polski. Nie jest to żadna herezja. Wszak w średniowieczu winnice występowały u nas powszechnie, nie tylko na południu. Stare kroniki piszą o produkcji wina w Grudziądzu i Toruniu, zaś nie tak dawno, bo kilkadziesiąt ledwie lat temu zniszczono ostatnie winnice w zielonogórskim. Czy więc można u nas robić wino? Okazuje się, że można, czego najlepszym dowodem jest rozwijająca się od kilkunastu lat winnica Golesz, pod Jasłem. Jej właściciel Roman Myśliwiec, z uporem i konsekwencją udowadnia, że w polskich warunkach można zrobić przyzwoite wino. Przez kilkanaście lat udało mu się wyselekcjonować najlepiej dostosowane do lokalnych warunków klimatycznych i glebowych odmiany, jest również autorem podstawowych książek o produkcji wina i odmianach winorośli, zaś wytwarzane przez niego wina uzyskały bardzo pozytywną opinię wielu wybitnych znawców. W ciągu ostatnich dwóch lat miałem okazję próbować kilkakrotnie win z winnicy Golesz, i potwierdzić mogę systematyczny wzrost jakości. Trzeba jednak dodać dwie uwagi.Po pierwsze zdecydowanie lepiej wypadają wina białe, zwłaszcza te z odmian seyval i jutrzenka. Czerwone wino ze szczepu rondo jest wyraźnie słabsze, nie podzielam tu zachwytów Marka Bieńczyka, i wymaga z pewnością dopracowania. Moim zdaniem, choć niezręcznie mi pouczać mistrza, znacznie bardziej obiecujące w naszych warunkach mogą okazać się szczepy regent i St-Laurent. Po drugie, po nieudanych próbach z winoroślą właściwą, Roman Myśliwiec skupił się głównie na pracy z odmianami będącymi tak zwanymi mieszańcami, czyli krzyżówkami winorośli właściwej z innymi jej gatunkami, głównie amerykańskimi, takimi jak vitis riparia i vitis rupestri, bądź azjatyckimi jak vitis amurensis. Wina wyrabiane z mieszańców, choć w przypadku winnicy Golesz bardzo porządne, lepsze od większości byle jakich produktów z supermarketów, nie mogą być w rozumieniu prawa unijnego traktowane jak wino i nazywane winem. W Wielkiej Brytanii na przykład wyroby takie określa się jako English Wine. Może podobnie będzie w Polsce. Jest o co walczyć. Najważniejsze jednak, że nasze raczkujące winiarstwo nie tylko Myśliwcem stoi. Naśladowców przybywa, a niektórzy już dościgają mistrza. Choć kolejne wyroby z winnicy Golesz z pewnością zasługują na uznanie, to prawdziwe rewelacje znaleźć można także »



<<< [1] 2 >>>

Wśród europejskich krajów winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).