Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Didier Barral - najważniejsza jest ziemia (2008-03-30)


Wino powstaje w winnicy a nie w piwnicy. To proste zdanie słyszałem w ostatnich latach od wielu wybitnych winiarzy. Didier Barral      fot. Janusz Zemła Oznacza to po prostu jedno. Wino jest produktem rolniczym. Specyficznym wprawdzie, przetworzonym, ale jednak rolniczym. Bez najzdrowszych, najlepszych, najbardziej dorodnych owoców nie będzie dobrego wina. Barral          fot. Janusz Zemła Producent wina może je co najwyżej zepsuć. Na pewno nie jest w stanie poprawić. Przykładem takiego właśnie  podejścia do wytwarzania wina jest Didier Barral, jeden z najwybitniejszych winiarzy na południu Francji.


Wizyta w winnicy Barrala do łatwych nie należy, nie dlatego, że gospodarz jest niemiły, wręcz przeciwnie, choć nie ukrywa przy tym, że woli robić wino niż o nim gadać. Jeżeli jednak uda nam się do Barrala trafić z nadzieją na łatwą degustacje wielkich win, jesteśmy w błędzie. Najważniejsza jest ziemia    fot. Barral Didier Barral naprawdę żyje swoją winną pasją, a ponieważ za główną przyczynę powstawania dobrych lub gorszych win uważa jakość gleby, prace nad nią postrzega jako najważniejszy element tworzenia wina. Takie podejście doprowadziło nieuchronnie do podjęcia decyzji o uprawie w systemie biodynamicznym, Gleba żyje           fot. Barral przy czym w przypadku Didiera nie jest to jedynie fascynacja ładnie brzmiącymi teoriami Rudolfa Steinera, ale głęboko przemyślana koncepcja wsparta ogromną wiedzą na temat gleby i jej właściwości. Tak więc odwiedzając jego winnicę z góry trzeba zarezerwować czas na kilkugodzinny objazd poszczególnych parceli i wysłuchanie ilustrowanego praktyczną demonstracją wykładu.


Wbrew pozorom może to być pasjonujące, zwłaszcza kiedy widzimy winnicę zgoła odmienną od sąsiednich, porośniętą gęsto trawą i ziołami, w której swobodnie pasą się krowy, powoli przechadzając się między winnymi krzewami. Krowy w winnicy      fot. Janusz Zemła Winnicę, która według Barrala jest pełna życia, podczas gdy starannie wypielone i nawożone winnice sąsiadów są po prostu martwe. Didier uważa, że dwie główne przyczyny powstawania złych win w Langwedocji to zła uprawa ziemi i używanie niewłaściwych odmian winorośli, niedostosowanych do gorącego klimatu południa. Jako przykład podaje syrah. To przecież typowa »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: Sławomir Chrzczonowicz

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).