Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Wermut czyli piołun (2010-03-20)


Napisz coś o wermucie, powiedział ostatnio ktoś z moich znajomych znany z zamiłowania do Martini. Dobrze, ale czy wermut jest winem?  Pytanie proste a takie należą jak wiadomo do najtrudniejszych. Bez wątpienia wermut powstaje z wina, wino jest jego podstawowym składnikiem, jednak dodano do niego wiele dodatków i przypraw zmieniających zasadniczo jego smak, czy więc pozostaje jeszcze winem. Wątpliwości takie mogą mieć jednak jedynie współcześni, wychowani na winach czystych, bez domieszek, chciałoby się rzec klasycznych. Jednak tak zwane klasyczne wino, a więc czysty sfermentowany sok z winogron, gości na naszych stołach pod kilku zaledwie stuleci. Przez całe tysiąclecia smak wina poprawiano na różne sposoby. Przodkowie nasi z reguły pijali wina zmieszane z różnymi ingrendiencjami. Parafrazując można powiedzieć, że ludzie znacznie częściej pili wermut niż wino. Zaczęło się to już w starożytnej Grecji, gdzie do wina dodawano często miodu i żywicy aby uodpornić je na zepsucie. Dzisiejsza retsina jest tylko dalekim echem starodawnej tradycji. I to nie najgorszym. Nie wspomnę o nagminnie dodawanej w starożytności smole czy "poprawianiu" smaku innymi substancjami. Aromatyzowanie win ziołami, korzeniami i miodem było w starożytności dowodem przynależności do elity. Wino czyste, nie rozcieńczone, a więc takie jakie dziś cenimy najbardziej wówczas pijał tylko plebs.


Wermut, którego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa oznaczającego piołun, choć w swej obecnej postaci powstał we Włoszech w XVIII wieku, miał wielu prekursorów. Wśród nich byli lekarze i aptekarze, jako że wino służyło często do przygotowywania ziołowych roztworów leczniczych. Od leków krok już tylko niewielki do win ziołowych i tak właśnie powstały wermuty. Pierwszy był dziełem Antonio Carpano, kupca winnego z Turynu, którego przedsiebiorstwo istnieje do dziś. Z czasem na czoło wysunęły się trzy firmy: Martini, Cinzano i Gancia, obecnie najsławniejsi i najwięksi producenci.


Chociaż dokładne receptury wermutów stanowią pilnie strzeżoną tajemnicę każdej firmy, »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: sch

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).