Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Sommelier z Kraju Kwitnącej Wiśni (2006-07-06)

Shinya Tasaki Sommelier to osoba, która w restauracji odpowiada za całokształt spraw związanych z podawaniem wina. Pomaga klientom wybrać odpowiednie wino do zamówionych potraw, odpowiada za stworzenie karty win, dba o stan zapasów i właściwe zaopatrzenie restauracyjnej piwnicy. Potrafi również we właściwy sposób, co nie jest sprawą prostą wino podać. W Polsce, przyznajmy brzmi to egzotycznie. W przeważającej większości naszych restauracji taki zawód, takie stanowisko po prostu nie istnieje, zaś kelnerzy swą niewielką na temat win wiedzę zdobywają raczej wbrew swoim szefom, niż za ich namową. Środowisko polskich sommelierów, jest więc nieliczne, trzymające się siłą woli, pozbawione systemu kształcenia. Od kilku lat co prawda Policealne Studium Hotelarsko-Gastronomiczne w Warszawie kształci młodych ludzi w zakresie wiedzy sommelierskiej, jednak jest to zaledwie pierwsza iskierka nadziei na przyszłą profesjonalną obsługę w naszych restauracjach. Warto jednak się starać a przykłady pokazują, że utalentowani ludzie również z odległych od winiarskiej tradycji krajów sięgnąć mogą po laury i zasłużony prestiż.
Jedenaście lat temu w roku 1995, konkurs na najlepszego na świecie sommeliera wygrał Japończyk, Shinya Tasaki. Było to dla całego środowiska spore zaskoczenie. Dotychczas wydawało się, że główne w tym zawodzie laury zarezerwowane były dla reprezentantów krajów szczycących się długą winiarską tradycją, jak Francja czy Włochy, ewentualnie od lat wino pijących jak choćby Anglia. Tymczasem w Japonii tradycji winiarskich nie było, również konsumpcja koncentrowała się na innych raczej niż wino alkoholach. Owszem istniała jakaś śladowa produkcja win, jednak ponieważ zazwyczaj kto inny hodował winorośl, zaś zupełnie kto inny, całkowicie oderwany od uprawy wytwarzał wino, nawet szczątkowa tradycja winna powstać tu nie zdołała. Sama droga Shinya Tasaki do zawodu sommeliera również nie była typowa. W młodości nie miał z winem wiele do czynienia, nie wychowywał się w winiarskiej rodzinie, w jego domu raczej wina się nie piło. Jako szef jednej z »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: Sławomir Chrzczonowicz

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).