Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z


ALVARINHO

Wina z alvarinho to wina jednoszczepowe, o wysokiej jakości, uważane za najlepsze w regionie Vinho Verde. Z kolei w regionie Rias Baixas w Hiszpanii otrzymuje się z tego szczepu wina szlachetne, aromatyczne o sporej kwasowości i wysokiej zawartości alkoholu. Przeważają w nich aromaty moreli, gruszek i grejpfrutów. Owoce mają grubą skórkę, bogatą we wszelkiego rodzaju składniki aromatyczne, dają jednak stosunkowo mało soku. Stąd wina wytwarzane z tej odmiany należą do najdroższych białych win w Hiszpanii.

Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka




Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).