Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z


GEWüRZTRAMINER

Kroniki mówią o białej odmianie, uprawianej już w wieku X w pobliżu tyrolskiego miasteczka Tramin lub Termeno, skąd właśnie wywodzi się nazwa traminer. Jednak znany nam gewürztraminer ma owoce ciemnoróżowe, czerwone niemal. Czy jest to więc ta sama odmiana? Niektórzy twierdzą, że pokrewieństwo jest niezaprzeczalne, zaś zmiana koloru owoców na przestrzeni bez mała kilkuset lat spowodowana mogła zostać innym składem chemicznym gleby. Istnieją jednak zwolennicy innej teorii, którzy twierdzą, że owszem sprowadzono traminer z Tyrolu do Alzacji, lecz już w wieku XVI zastąpiono go inną odmianą, właśnie pochodzącym z Nadrenii gewürztraminerem o różowych owocach. Ten zaś bardziej niż z traminerem spokrewniony jest z pochodzącym z Jury szczepem savagnin. Według tej teorii tę właśnie, pochodzącą z Niemiec odmianę sprowadzono w wieku XVIII lub XIX do Tyrolu. Skąd więc tak naprawdę pochodzi gewürztraminer? Bez badań DNA nie sposób tego rozstrzygnąć, zwłaszcza, że obecnie obu nazw: traminer i gewürztraminer używa się wymiennie.

Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka




Nieprawdziwe jest twierdzenie, że wino im starsze tym lepsze. Wino w butelce nieustannie żyje, rozwija się, dojrzewa wreszcie umiera, stając się już tylko kolekcjonerską ciekawostką.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).