Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Rozciągające się na przestrzeni blisko 60 km pomiędzy Mâcon a Lyonem, Beaujolais jest, obok Alzacji, jednym z najpiękniejszych regionów winiarskich Francji. Położone na zboczach wzgórz wzdłuż prawego brzegu Saony, sięgające wysokości 500 m n.p.m. winnice tworzą pas o szerokości od 10 do 15 kilometrów.
Klimat jest tu umiarkowany z wpływami oceanicznymi, kontynentalnymi i śródziemnomorskimi. Zimą temperatura może spaść do -10 °C, latem niekiedy dochodzi do 40°C. Późną wiosną zdarzają się gradobicia. Warunki wydają się dość surowe, jednak stare przysłowie winiarzy powiada, że dobre wino powstaje wtedy kiedy cierpi winnica. Bliskość rzeki wpływa łagodząco na klimat i zapewnia wystarczającą wilgotność powietrza, Zaś dzięki nachylonym na południowy wschód zboczom winnice są odpowiednio nasłonecznione.
Gleby w północnej części regionu, zwanej Haut Beaujolais mają przeważnie podłoże granitowe, niekiedy łupkowe. Powstają tu wina o mocniejszej strukturze i większej finezji. Na południu, czyli Bas Beaujolais, mamy do czynienia przede wszystkim z glebami gliniastymi lub piaszczystymi ze sporym udziałem wapienia i kredy. Wina są zdecydowanie lżejsze i bardziej owocowe.

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).