Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Beaujeu - dawna stolica księstwa. W muzeum Marius-Audin bardzo ciekawa wystawa poświęcona historii tutejszych win. Hospices de Beaujeu, prowadzi coroczne aukcje produkowanych przez siebie win na cele dobroczynne. Piękny romański kościół Św. Mikołaja.
Belleville - piękne miasteczko położone wśród najstarszych w Beaujolais winnic Brouilly. Wspaniały XI-wieczny kościół Matki Boskiej Miłosiernej. Bardzo ciekawy szpital z XVIII w. z bogato wyposażoną apteką.
Château de Corcelles - zbudowany w XI w. jako forteca, przebudowany w XV. w 1962 pieczołowicie odrestaurowany jest najstarszym i bez wątpienia najpiękniejszym zamkiem w Beaujolais. Przy okazji w pobliskim Villié-Morgon warto spróbować jednych z najlepszych win regionu.
Julienas - Stąd pochodzą jedne z najbardziej cenionych win Beaujolais. Można ich próbować w nastrojowej piwnicy XVI-wiecznego kościoła. Ponadto Chateau de La Roche obronny zamek z XVII w.
Moulin-a-Vent - XVII-wieczny młyn, od którego pochodzi nazwa okolicznych winnic króluje na wysokim wzgórzu. Wina Moulin-a-Vent powszechnie uważane są za najlepsze spośród Beaujolais. Degustacja obowiązkowa.
St.-Amour-Bellevue - Na terenie otaczających miasteczko winnic znaleziono wspaniałą rzeźbę Chrystusa z XII w., obecnie wystawioną w miejscowym kościele. Dodatkową atrakcją, zwłaszcza dla zakochanych, jest miejscowe wino o wdzięcznej nazwie Saint-Amour (Święta miłość).

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).