Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Winnice Alzacji ciągną się od Strasbourga do Miluzy wąskim pasem pomiędzy zboczami Wogezów a Renem. Jest to miejsce do uprawy winorośli rzeczywiście wyjątkowe. Łagodne, wschodnie stoki Wogezów zapewniają odpowiednie nasłonecznienie. Długie górskie pasmo, chroni przed chłodnymi zachodnimi wiatrami, stanowiąc ponadto barierę przed nadciągającymi znad oceanu opadami. O ile szczyty gór otrzymują rocznie ponad 2000 mm opadów, to na ukryte w cieniu ich masywu winnice spada poniżej 450 mm deszczu w ciągu roku. W efekcie klimat Alzacji jest słoneczny, suchy i ciepły, wymarzony dla dojrzewania winogron. Zimy wprawdzie są chłodne, ale za to wiosny przychodzą wcześnie, lata są ciepłe, a jesienie łagodne. Gleby bardzo zróżnicowane, gliniaste, łupkowe, wapienne, niekiedy piaszczyste, pozwalają różnym odmianom winorośli znaleźć odpowiednie dla siebie miejsce. Bliskość Renu i jego licznych dopływów zapewnia, przy niewielkiej ilości opadów, właściwą wilgotność powietrza.

Gruzja przyjęła chrześcijaństwo w IV wieku i jak głosi opowieść pierwszy krzyż wykonano z winorośli, aby podkreślić, że wiara i wino to najświętsze skarby.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).