Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony
i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Aïoli – sos z czosnku żółtek i oliwy. Ponadto potrawa z gotowanych warzyw, ryb, jajek, podawana wraz z sosem.
Agneau à la ficelle – udźce jagnięce opiekane nad ogniem
Bouillabaisse – marsylska zupa rybna
Daube de boeuf à la provençale – wołowina marynowana w czerwonym winie z czosnkiem, jarzynami..
Ratatouille – Podsmażane na oliwie a następnie duszone z czosnkiem kabaczki, bakłażany, papryka i pomidory.
Pieds et paquets – zwijane flaczki baranie duszone z baranimi nóżkami z dodatkiem czosnku, pomidorów, wina i peklowanej wieprzowiny
Soupe au pistou – zupa warzywna (fasolka szparagowa, ziemniaki, marchewka, pomidory, kabaczki, czosnek) z makaronem i pasta z bazylii
Suprêmes de pintade en papillote à la tapenade

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).