Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony
i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Dawna, historyczna Langwedocja obejmowała znacznie większy niż obecnie obszar, sięgając na zachodzie aż po leżące w pobliżu Bordeaux miasto Agen. Dzisiejszy region administracyjny Langwedocja-Roussillon rozciąga się szerokim łukiem wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego od Nîmes w delcie Rodanu aż po granicę hiszpańską na południe od Collioure. Granice administracyjne nie pokrywają się z historycznymi. Roussillon przez wieki pozostawało pod wpływami hiszpańskiej Aragonii, podczas gdy Langwedocja, związana była kulturowo i ekonomicznie z Akwitanią i Prowansją. Z tego też względu winiarze obu regionów mocno podkreślają odrębność tradycji i indywidualność swoich win.
Klimat Langwedocji wydaje się szczególnie sprzyjać uprawie winorośli. Wprawdzie opadów nie ma tu zbyt dużo, a jeżeli już są to najczęściej krótkotrwałe i gwałtowne, jednak bliskość morza zapewnia odpowiednią wilgotność, zaś częste silne wiatry intensywnie przewietrzają winnice tworząc dobre warunki do zdrowych upraw, nie wymagających zbyt intensywnego stosowania oprysków. Langwedocja jest jednym z najcieplejszych regionów Francji, zaś bardzo duża ilość dni słonecznych pozwala uzyskiwać winogrona o dużej koncentracji cukru i związków aromatycznych. Korzystne jest również ukształtowanie terenu. Winnice położone są na dobrze nasłonecznionych zboczach wzgórz. Gleby, bardzo różnorodne, najczęściej łupkowe, kamieniste, żwirowate, czasami ilasto-wapienne, zapewniają dobry drenaż wodny i odpowiednią zawartość związków mineralnych.

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).