Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony
i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Loara, najdłuższa rzeka Francji bierze swój początek w Masywie Centralnym, aby po przepłynięciu ponad 1000 km zakończyć swój bieg lejkowatym ujściem do Atlantyku w pobliżu Nantes. Na długości ponad 600 kilometrów towarzyszą, jej rozpościerające się wzdłuż obu brzegów, winnice, tworzące rozległą mozaikę upraw zajmujących ponad 80 tysięcy hektarów. Różnorodność warunków glebowych, nasłonecznienia, położenia winnic, a więc tego co Francuzi określają jako terroir, jest tu bardzo duża. Zróżnicowane warunki powodują wielką rozmaitość uprawianych odmian winorośli i oczywiście wytwarzanych win. Żaden region, może poza doliną Napa w Kalifornii, nie oferuje tak bogatej palety win jak właśnie dolina Loary. Obok delikatnych, półwytrawnych rosé i orzeźwiających Muscadet, znajdziemy tu pełne, wytrawne Pouilly Fumé, mocne, czerwone Chinon, zaś prawdziwym ukoronowaniem wykwintnej kolacji może być szlachetne, słodkie Quarts-de-Chaume lub Bonnezeaux.

Gruzja przyjęła chrześcijaństwo w IV wieku i jak głosi opowieść pierwszy krzyż wykonano z winorośli, aby podkreślić, że wiara i wino to najświętsze skarby.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).