Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Najlepsze winnice Szampanii podzielone sa na tzw crus. Do najbardziej prestiżowych należy 17 winnic grands crus, zajmujących 14% powierzchni upraw. Kolejnych 17,6% powierzchni zajmuje 40 winnic premiers crus. W winnicach klasy grand i premier cru wolno uprawiać wyłącznie odmiany Pinot Noir i Chardonnay.
Charakter szampana zależy od ilości cukru zawartego w roztworze dodawanym po usunięciu osadu drożdży. Na etykiecie pojawią się wówczas następujące oznaczenia:
extra brut - szampan bardzo wytrawny
brut - klasyczny wytrawny szampan
extra-sec - szampan delikatnie wytrawny lub półwytrawny
demi-sec - szampan półsłodki
doux - szampan słodki
W praktyce najczęściej spotykamy szampany typu brut i demi-sec.
Oznaczenie Blanc de blancs oznacza białego szampana otrzymanego z białych winogron chardonnay, zaś Blanc de Noirs to biały szampan wyprodukowany z ciemnych winogron, zazwyczaj pinot noir.

Wśród europejskich krajów winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).