Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Salta | La Rioja | San Juan | Mendoza | Rio Negro

Geografia, klimat, gleby

Najbardziej na północ wysuniętym regionem uprawy winorośli jest Salta. Całkowita powierzchnia upraw wynosi tu 1543 hektary, położone w większości na wysokości od 1500 do 1700 metrów. Klimat charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem temperatur, długimi latami i przeciętną roczną temperaturą 15°C. Jest tu bardzo sucho, krajobraz niemal pustynny i uprawy winorośli całkowicie uzależnione są od nawadniania. Jak dotąd najbardziej znanymi winami z Salty były białe wytłaczane z odmiany torrontes. Coraz więcej producentów, głównie z uwagi na możliwości eksportowe, podejmuje próby z odmianami czerwonymi, przede wszystkim cabernet, malbec, merlot i tannat. Głównym winiarskim ośrodkiem regionu Salta jest miasto Cafayate, gdzie znajdują się siedziby najpoważniejszych bodeg, między innymi Etchart, Michel Torino i Lavaque.

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).