Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Salta | La Rioja | San Juan | Mendoza | Rio Negro

Geografia, klimat, gleby

Najdalej na poludnie wysuniętym regionem winiarskim Argentyny jest znajdujący się już w Patagonii Rio Negro. Zajmujące powierzchnię około 5 tysięcy hektarów winnice Rio Negro to najniżej położone uprawy winorośli w Argentynie. Sięgają zaledwie 300 - 400 m nad poziom morza. W porównaniu z pustynnymi niemal regionami Salta i La Rioja, Rio Negro przypomina kwitnący ogród. Jabłonie, grusze, brzoskwinie i oczywiście winorośl. Fachowcy uważają Rio Negro za najbardziej obiecujący obszar do produkcji win wysokiej jakości. Już obecnie chardonnay i riesling od takich producentów jak Humberto Canale wyznaczają nowe standardy win argentyńskich. Rio Negro jest również potencjalnie najlepszym regionem do uprawy burgundzkiego szczepu pinot noir

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).