Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Kalifornia | Oregon | Washington | Nowy Jork

Wina i producenci

Roczniki

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Historia

W Kalifornii, ogromnym stanie o bardzo zróżnicowanym klimacie uprawia się bardzo wiele szczepów winnej latorośli. Jeśli chodzi o białe, to największe znaczenie mają: chardonnay, sauvignon blanc, chenin blanc, colombard, muscat, pinot blanc, semillon, riesling i gewurztraminer. Ostatnio udane próby prowadzi się z odmianami rodańskimi, marsanne, roussanne i viognier. Wśród odmian czerwonych do najważniejszych należą: zinfandel, cabernet sauvignon, merlot, grenache, barbera, pinot noir, sangiovese, cabernet franc, syrah, carignan, petite sirah, mourvedre i alicante bouschet.

Gruzja przyjęła chrześcijaństwo w IV wieku i jak głosi opowieść pierwszy krzyż wykonano z winorośli, aby podkreślić, że wiara i wino to najświętsze skarby.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).