Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Kalifornia | Oregon | Washington | Nowy Jork

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Historia

Oregon nie ma dłuższej winiarskiej tradycji. Pierwsze winnice pojawiły się nieśmiało w XIX wieku, ale tak naprawdę rozwój zaczął się w drugiej połowie lat sześćdziesiątych, kiedy to po raz pierwszy posadzono na większą skalę odmianę pinot noir. Klimat Oregonu zbliżony do Burgundii okazał się tu równie dla pinot noir sprzyjający, a potwierdziły to także degustacje podczas których pinot noir z Oregonu osiągalo u niektórych producentów jakość porównywalną z dobrymi burgundami. Obecnie Oregon to ponad 3500 hektarow winnic i około 130 producentów.

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).