Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Chorwacja | Brazylia

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Historia

Wina chorwackie są klasyfikowane jako:
Stolno vino bez porijekla, czyli wino stołowe bez określenia pochodzenia
Stolno vino s kontroliranim porijeklom, czyli wino stołowe z określonego regionu
Kvalitetno vino s kontroliranim porijeklom, czyli wino jakościowe odpowiadające mniej więcej francuskiej kategorii VDQS
Vrhunsko vino s kontroliranim porijeklom, czyli wino jakościowe odpowiadające mniej więcej francuskiemu AOC.
Na etykietach chorwackich win bardzo często pojawia się nazwa szczepu, z którego wino wyprodukowano oraz informacje dodatkowe, oparte na klasyfikacji niemieckiej np.:
Kasna berba – późny zbiór, odpowiednik niemieckiego spatlese
Zborna Berba – odpowiednik auslese
Izbor bobica – beerenauslese
Izbor suhih bobica – odpowiadające niemieckiemu trockenbeerenauslese
Ledeno vino – wino lodowe, analogiczne do niemieckiego eisweina
Zamiast francuskiego zdania „mis en bouteille au chateau, na etykietkach chorwackich win, tych butelkowanych bezpośrednio przez producenta znajdziemy napis „odnjegovano i punjeno u podrumu”.

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).